Khamis, Disember 10, 2009

hantaran~

by ~syi~
hm...byk lagi x settle sebenarnye..sgt2 pening...

1) hantaran pihak lelaki:

1. sirih junjung - blum done
2. bunga rampai - done
3. jam tangan - done
4. kasut - done
5. baju melayu - done
6. baju kameja - done
7. seluar - done
8. set beg duit n belt - done
9. minyak wangi - done tapi blum hantar kat kedai gik..
10. alquran - done..tapi blum beli gik..
11. kek - blum done
12. cup cakes - blum done
13. buah - done
14. sarang burung - belum done
15. sejadah or kain pelikat - done..tapi blum beli gik

wa..byk blum done..mase tinggal minggu depan je...huhuhu..nangis2...

by ~syi~

Ahad, Disember 06, 2009

~kEkuSutAN MeLanda~


by ~syi~
wa...bile tengok countdown tuh tinggal lagi 1 week n 6 days...aiyohhh....makin dekat la plak..persiapan masih dlm proses..huhuhu...saye takut dan risau.... sebab

-badan saye makin naik....wawawa...sgt x suke keadaan nih..mcm mane nih...sempat ke untuk kurus...eiii...menci...x tau la nape..lately nih asyik lapar je...padahal pagi x mkn pe2pun..ke adakah sebab saye tension....!!!!wawawa...x tau la nape...menci..menci..

-simptom demam yg berulang-ulang..adus...da 2 minggu demam yg same melanda..demam yg berulang-ulang...apesal nih...ishh..xleh nak pikir la..tekak makin sakit..kepala makin bengal...hidung makin selsema..batuk makin laju...apesal sume nih berlaku dlm satu mase!!!...

sebenarnye byk lagi kekusutan yg melanda di hati..tapi mls nak amik port..mls nak pikir...mmg mls...sebab memenatkan pale otak je...



by ~syi~

Isnin, Oktober 26, 2009

AnaK bUaH Yg KedUa


by ~syi~
nama : Zulfan Ajmal bin Zulazrin
nick name : Zulfan, Dupa dema, A.J, Jemal
tarikh lahir : 30/12/2008


ini anak buah yg kedua...kire cucu kedua keluarga cikgu senin anak kepada abg kedua aku zulazrin...bile lahir je si zulfan ni..rase mcm happy sesangat..akhirnye..bertambah dah cucu mak aku..dari satu je cucu die..dah jadi dua..lepas ni tiga plak..hehehe..sekarang zulfan da pandai jerit2..bising umah aku sebab dgr suare die je..silap2 da serak da suara..da kenal org..sgt senang jage zulfan ni..sebab sekarang die duk ngan mak aku..jadi mak aku yg jage die..sekurang2nye mak aku ade peneman bile duk umah..zulfan yg hensem, maktam harap zulfan jadilah insan yg bergune suatu hari nanti..jadi insan yg boleh dibanggakan oleh keluargaye..kiteorg syyggggg sgt kat zulfan...




by ~syi~

AnaK bUaH Yg PErtAmE


by ~syi~

nama : Luqmanulwafi bin Zulnizam
nick name : Wafi
tarikh lahir : 07/11/07


inilah cucu pertama bagi keluarga cikgu senin. Anak kepada Zulnizam Senin selaku abg pertama aku..perasaan bile first time dpt anak buah..wahhh..sgt menakjubkan...sgt2 teruja..sebab sebelum ni tumpang anak sepupu..jadi bile dpt anak buah, tuh yang lain bebenor tuh..mmg kiteorg rase excited sgt2...tengok keletah wafi ni..x kering gusi betul..yg paling rindu mak aku la..bile abg aku marah anak die yg sorang nih, mak aku mesti baking...yela cucu pertame kan..apepun..wafi..maktam harap suatu hari nanti wafi jadik seorang anak yg berguna k...balas jasa mak ayah..x lupe kepada nenek serta pakngah,maklang n maktam..hehehe..we always love u baby...sayaaangggg sangat2 kat wafi yg comel nih..




by ~syi~

RinDu SaMe KamOO...

by ~syi~

siyes..lately ni..rindu sangat2 ngan kengkawan aku...dil, pik, ju..waaaa...nak nangis je..x taula sebab ape..ke..mmg ade kene mengene ngan majlis aku....x pasti..maybe ade sesikit la...aku takut..bile kawen nanti..aku da jauh dari dieorg..da x leh hang out sesame mcm dulu...aku tau batas seorang isteri..aku pernah tanye amie..bab ni..die x kisah..hm..ntahla..perasaan ni bercampur baur...

hakikatnya...

  • aku sangat rindukan kawan2 aku ketika ini...
  • rindu zaman blaja dulu kat jb...
  • borak-borak ngan dieorg..sebelum tido..wajib borak dulu..citer2..yg pasti aku mesti tido dulu dari korangkan..bangun pagi plak..x hengat...matahari da meninggi baru nak bangun...aku paling awal bangun..pik paling lmbat bangun..die mmg sentiase champion bab nih..
  • tukar NF ngan daus n the geng..hahaha...DIL supplier besar..
  • jenjalan sebab nak hilangkan tension..kononnye..wek..
  • g tengok wayang...ade satu tahap..seminggu kite lntak tengok wayang kan...
  • beli ayam kepak madu..wajib setiap kali balik dari kelas...
  • kalu kiteorg masak...lauk wajib telur dadar ngan lauk pucuk tahu masak air...sebab xde mase nak masak..penat balik dari kelas..jadi masak je bende senang
  • beli nugget segaria..hahahaa..slalu sgt beli nugget kan kengkawan..bile beli nugget, xnak bitau kengkawan lain..takut dieorg dtg umah kite plak..hahaha..klaka..
  • setiap kali kuncu-kuncu LEMAN datang umah..buat-buat xde umah..sebab memasing mls nak layan..bunyi motor da la kuat..dari jauh dah kenal..nanti dgr suara FAD..ooo...FAD...haha..klaka..yg selalu jadik mangse si ju..bile da borak kejap..and then kiterog buat2 tepon ju..kononnye..mak die tepon.. kiteorg menyamar jadik mak ju..hahaha...korang ingat x...bende ni lah yg paling kite takutkan..kan kengkawan...
  • memalam g umah S.A..tengok bumbum(dil kate)..jadi la...pastu balik umah balik...hahaha..
  • guna keyword..kononnye..S.A, BBC, SS, CBA, PER,..hahaha..hanye kite je yg tau...ALONG ANGAH..bau teeetttt...hehehehe
  • wajib g pasar mlm..ngurat abg ayam...mesti dpt murah harga ayam tuh..
  • paling x tahan..lawan main game..sape yg dpt markah paling banyak...selagi x menang, selagi tuh 24 jam depan komputer...daripada game dinner dash..pastu cheezedeluxe...pastu game yg ketuk pakai hammer tuh..hahaha....
  • yg paling x sangke..kiteorg slalu citer pasal jodoh...sape kawin dulu antara kiter berempat..yg aku target si ju..sebab die ader pakwe..memasing mase tuh single n available..and then diikuti ngan pik..pastu dil..last baru aku...tapiii...terbalik plak..hahaha...apepun..jodoh ditangan tuhan kan..kite merancang..tuhan menentukan...
  • hm..banyak lagi kenangan manis kite kan kengkawan....kite jarang sgt gaduh..memasing da mcm adik beradik..aku syg sgt ngan korang...harap ukhwah persahabatan ni akan berlanjutan sampai akhir hayat kite..amin...FRIENDSHIP FOREVER...SYAHIRAH, NORFADILLAH, NUR SYAFIQA, JULI FAHANA






by ~syi~

KeHidUPaN

by ~syi~

selamat menyambut deepavali kepada semua kaum india di malaysia..hehehe..happy deepavali...vannakam..

apepun..bile tengok countdown tuh..wa..da x lame da majlis aku..persiapan bleh la sikit2..perasaan makin berdebar2..hope..majlis akan berjalan dengan lancar..amin..

harituh syi's family g mahkota parade kat melaka..wa..sgt2 sesak...niat dihati nak survey kasut kawen..cari..punye cari.....akhirnye jupe..ader satu kedai khas yg jual kasut pengantin...syukur sgt2..sebab sebelum ni aku cari2...(padahal g jaya jusco je..hahaha)..xde..sedih..rase mcm giveup je mase tuh...sebab da tawaf satu jaya jusco tuh...and then,tergerak hati g mahkota parade...anyway da dapat ape yg dicari...

kiteorg makan kat Kenny Rogers..okla..cume waitress die x bape nak best..yela...da la menu sume ala-ala english punyer ayat...yg amik menu kiterog warga bangla plak...aduh..nak fhmkan dieorg amatlah payah....nak kene berulang2 ckp...bagi aku x sepatutnye la waitress kenny rogers tu org bangla..padahal ramai je pekerja melayu kat situ..sepatutnye utamakan pekerja melayu...kalu xde pilihan sangat barula suruh mat bangla yg amik pilihan..mmg mood da kurang betul...and then makanan yg kiteorg order tuh salah...

bukan pe..kiteorg order ayam quartel bahagian tight..ayam bahagian peha, ngan atas peha...(ejaan x tau salah ke betul..janji bunyi same)..x nak rib..rib tuh bahagian dada..sepatutnye kenela ikut pelanggan kan..pastu tetibe dtg bahagian dada..alasan pekerja tu..bahagian peha da abis..its okla..tapi sepatutnye sebelum ko siapkan menu tuh..ko jupela kiteorg balikkan..bitau awal2..yg bahagian peha da habis..blehla kiteorg order menu lain..pastu muke bangla tuh da menggelabah...last2 die bwk gak yg peha..tula kekadang waitress ni malas..maybe bahagian peha tuh x masak gik..die kate da abis...cis..nak auta kiteorg konon..amik skali...

yela..kite sebagai pengguna ade hak..lagipun kite bayar..bukan mkn free kan..apepun bende da lepas..tapi harap2 xde la lagi peristiwa mcm ni..x syokla kan..




petunjuk : atas tuh..my sis with her luvly hubby..hehehe..
sebelah tuh..my lovely mom..my mom mmg suke mkn mknan barat nih..xkisahla..janji mak bahagia dengan anak-anak....luv u mom..always..









by ~syi~

Ahad, Oktober 25, 2009

TaNdE LeLAKi SAyAnG KaT kITeR..

by ~syi~


Tanda lelaki sayang....

Apabila seorang lelaki benar-benar jatuh cinta dan setia pada kekasihnya dengan ikhlas, perubahan sikapnya dapat dilihat dengan jelas. Hati lelaki yang dianggap keras selama ini, tiba-tiba menjadi selembut kapas. Bahkan lelaki yang mabuk cinta sanggup berkorban dan melakukan apa sahaja untuk kekasihnya. Sekeras manapun hati lelaki ia akan mengalirkan air mata apabila hatinya dilukai. Namun kaum wanita janganlah mengambil kesempatan di atas pengorbanan yang dilakukan lelaki untuk mu itu.


Sekiranya kamu menyedari teman lelaki kamu sentiasa bersungguh-sungguh melakukan sesuatu untuk kamu dengan rela hati, nyata kamu tidak silap memilih teman hidup. Situasi ini terang-terangan sudah menjelaskan perkara sebenar. Dia bukanlah jenis orang yang berdamping denganmu sekadar suka-suka ataupun untuk mengambil kesempatan,tetapi atas dasar cinta yang sebenar. Betapa beruntungnya kamu.

Selain itu, jika teman lelakimu sentiasa buat hatimu senang dan terhibur, itu tandanya dia inginkan perhubungan yang serius daripada kamu. Sudah tentu dalam sesebuah hubungan kita inginkan sesuatu kenangan yang manis untuk dikenang. Jadi tidak hairanlah lelaki sebegini sentiasa inginkan suasana ceria setiap kali berdampingan dengan orang yang dianggap istimewa dalam hidupnya. Padanya, sudah menjadi tanggungjawabnya untuk membuatkan hati orang yang disayangi sentiasa senang dan terhibur.


Jangan kamu anggap teman lelakimu seorang yang kuat membebel sekiranya setiap masa dia cuba memberi kamu nasihat. Ingat, nasihat bermaksud mengingati. Dia akan sentiasa mengingati orang yang dia sayangi agar hubungan yang terjalin berjalan lancar tanpa sebarang masalah. Itu tandanya dia amat menyayangi perhubungan di antara kamu. Jadi, terbukalah mendengar nasihatnya.


Cemburu! Satu sikap yang paling tidak disukai oleh kebanyakan insan yang bercinta. Namun jika diamati, cemburu sebenarnya tanda seseorang itu terlalu menyayangi kamu dan tidak mahu hati kamu berubah. Bukan bermaksud dia ingin mengongkong kebebasanmu, tetapi dia cuba mengambil berat setiap apa yang dilakukan oleh kekasihnya pada setiap inci. Jika kamu setia padanya, tidak salahkan dia cemburu asalkan tidak cemburu buta!


Jika sudah sayang, macam-macam akan kamu fi kirkan termasuklah bimbang akan kehilanganya. Begitu juga jika teman lelakimu menyatakan dia selalu memikir dan risaukan kesudahan hubungan kamu. Ini bermakna dia selalu fikirkan mengenai hubungan kamu dan bagaimana untuk menyelamatkannya dari berakhir begitu sahaja. Kalau boleh biarlah ke jinjang pelamin, baru berbaloi!

Kamu pasti pernah melalui situasi di mana teman lelakimu marah dan sentiasa curiga setiap kali kamu bercerita atau berjumpa mengenai lelaki lain di hadapannya. Jangan risau. Bukan bermakna si dia ingin mengongkong perjalanan hidupmu, tetapi risau sekiranya kamu mula berpaling tadah apalagi
setelah berjumpa dengan lelaki yang boleh menjadi pencabar terdekatnya. Ini tandanya cintanya begitu mendalam terhadap mu..


Ada juga lelaki yang cepat berasa sensitif dan mudah marah sekiranya apa yang diperkatakannya tidak diambil perhatian, lebihlebih lagi dari orang yang dia sayangi. Baginya kamu bersikap acuh tidak acuh. Hal ini boleh menimbulkan perasaan cemburu meluap-luap, tambahan pula sekiranya kamu boleh menjadi pendengar setia apabila berdampingan dengan orang lain. Pasti dia merasakan dirinya tidak berguna pada kamu.


Lucu tapi hakikatnya begitulah apabila teman lelakimu berperangai tidak ubah seperti anak-anak kecil semata-mata untuk mendapat perhatian daripadamu. Si dia mahu bermanja dan inginkan kekasih hatinya melayannya lebih daripada orang lain yang pernah kamu sayang. Kalau dia merajuk hati, sesekali cubalah untuk memujuknya. Jangan pula kamu sangka manjanya itu mengada-ngada. Bukan senang lelaki sanggup mengubah sikap machonya kepada seorang lelaki yang berperawakan manja. Hanya untuk orang yang disayangi sahaja.

Kamu hadapi masalah dan orang pertama yang datang membantumu adalah teman lelakimu. Tandanya dia tidak mahu melihat kamu susah dan rasa bertanggungjawab untuk membantu. Si dia akan menjadi orang yang paling rajin dan sanggup melakukan apa sahaja asalkan kamu senang dan tidak dibebani kerja ataupun masalah. Beruntungnya!


Kamu memberitahunya yang kamu akan ke satu-satu tempat untuk satu jangka masa yang agak lama. Tiba-tiba dia jadi menggelabah dan tidak menentu. Itu tandanya si dia langsung tidak boleh berjauhan darimu dan kamu tidak perlu ragu lagi tentang kesetiaannya.


Sekiranya teman lelakimu sentiasa bertanyakan soalan yang sama, “kamu masih sayang aku?”, jangan anggap itu satu persoalan yang membosankan. Itu tandanya si dia tidak mahu kasih sayang kamu kepadanya menjadi luntur. Sebab itulah, kalimah tersebut sentiasa diulang-ulang agar kamu tahu betapa si dia sentiasa mahu kamu ingat diri kamu sudah dimiliki olehnya.

Si dia sanggup menitiskan air mata demi kekasihnya..Bukan semua lelaki anggup menitiskan air mata hanya untuk seorang perempuan. Tidakkah kamu terharu melihat seorang lelaki yang sanggup menitiskan air mata demi kamu. Itu membuktikan cintanya begitu kuat buatmu.


Dan pengorbanan paling besar sekal gus menjelaskan lagi betapa si dia menyayangi dirimu apabila teman lelakimu lebih mementingkan diri kamu berbanding dirinya. Apa sahaja yang dilakukan semata-mata untuk mu. Asalkan kamu sentiasa selesa dan berasa selamat setiap kali bersama dirinya. Jadi, HARGAILAH Lelaki dan terimalah mereka seadanya.... Berilah diri kamu peluang untuk kembali mencintai seseorang yang bergelar LELAKI.





by ~syi~

Isnin, Oktober 05, 2009

~hari Raye~

by ~syi~

hari raye sgt best kalu ramai sedara mare balikkan...yela..mase tuh lah peluang berkumpul adik beradik..sedare mare..sepupu sepapat..yg mane xpernah jupe pun..akan boleh TERjumpe time raye..hehehe..actually raye tahun ni sgt2 bermakne buat aku..sebab ape???....

  • ye..raye tahun ni last untuk saye yg bergelar SINGLE..huhuhu..jadi mulai tahun depan..saye akan mula sertai kelab BINI ORANG..teeeeetttt....hahahaha..
  • tahun ni juga tahun pertame saye beraye dihospital...hm..mmg sgt2 x sangke..dan x pernah menjangke akan beraye serta merangkap tidur di hospital..panjang kisahnye..nak dipendekkan cerita..
pak im aku..(bapak sedara) masuk spital sebab semput..die dikejarkan ke hospital kuala pilah pada malam raye pertama...and then mak im(isteri pada pak im)..call semua family utk bagitau...ha..pukul 11 mlm kot..baru dgr berita tuh..ape lagi..mak aku da x senang duduk..yela adik sendiri la katekan..sebab dari ape yg aku dengar..pak im aku dlm keadaan KOMA...what????..padahal..sebelum raye..baru call pak im aku tuh...suara di corong tepon menggambarkan die dlm keadaan sihat walafiat....tapi ape leh buatkan..ketentuan tuhan..berbalik pada cerita aku ni...

kiteorg terus gerak ke spital...mak aku tengok adik die(mase ni sorang2 je yg leh melawat)..da nangis..maklang aku pun tengok..kuar je dari wad..pun nangis...mak siap pesan, 'baik g tengok skrg'..hm..lain mcm je pesanan ni...so, bapak sedare yg mane beraye jauh..mlm tu gak balik..sume adik beradik berkumpul...mlm tuh kiterog bace yasin...sampai kul 6.00 pagi..baru bleh terlelap...

mmg sgt x sangke perkare mcm ni bleh jadi kan..so, kiteorg bermalam kat spital..sume tido kat surau..hehehehe..da jadi mcm surau tu kiteorg punye lak..

apepun..skrang alhamdulillah...pak im da beransur pulih da..jadi bleh teruskan aktiviti beraye..heheheehe...

  • tahun ni pertame kali beraye dengan kereta baru...hehehee...seronok bwk family jenjalan....
  • beraye bersame en tunang...wawawa...beraye umah bakal mentua..hehehe..cume x sempat jupe adik beradik abg...sorry ye...janji nak beraye umah abg raye ke-2..tapi ader masalah...jadinye beraye umah abg raye ke-5..hahaha...xpela kan...asalkan beraye ek
  • tahun ni da start bagi duit kat anak buah tercinta..LUQMANULWAFI dan ZULFAN AJMAL....sayang sgt kt 2 org budak yg comel nih...x kering gusi dengan keletah yg manja n cute...
  • bermaafan bersame keluarga..huhuhu...mmg sgt sedih dan sadis....pastu first time kaklang xde..beraye umah mentua...nanti turn sape plak ek...teeettt...wowowowo...
  • apepun terjadi..tahun ni mmg sgt2 bermakne untuk aku..jadi..SELAMAT HARI RAYE..sentiase ceriakan diri anda...


by ~syi~

Selasa, September 29, 2009

UmuR MenGikUt SewaKtu DengAnnYe.

by ~syi~

hm..birthday aku 29/5/1987..

..jadi bile di congak-congak..
hasilnye ialah...

ikut hari ni 29/09/2009..maka umur aku genap
22 thun 4 bulan..wawawa...mude..mude..huhuhu

You have been living for 22 years, 4 months, and 0 days.

Your age in months - 268 months

Your age in weeks - 1165 weeks

Your age in days - 8159 days

Your age in hours - 195816 hours

Your age in minutes - 11748960 minutes

Your age in seconds - 704937600 seconds

You've seen 5 leap years.

wawawa...terkesima aku buat seketika..huhuhuhu



by ~syi~

Isnin, September 28, 2009

lirik...

by ~syi~

aku suke sgt lagu ni..jadi aku letak kat blog ni..buat tatapan sume...

Santa Esmeralda

You're My Everything

You're my everything
The sun shines above you make the blue bird sing
The star that twinkle way up in the sky
Tell me I'm in love

( 1 )
When I kiss your lips
I feel the roaring thunder to my finger tips
And all the while my head is in the spin
Deep within I'm in love

( chorus )
You're my everything
And nothing really matter what the love you bring
You're my everything
To see you in the morning with those big brown eyes
You're my everything
Forever and the day I need you close to me
You're my everything
You never have to worry never fear
Coz I'm in near

For my everything
I left up from the land and see the sky above
I swim within her ocean sweet and warm
There no strong my love

( repeat chorus )

When I hold your tight
And nothing that can harm you in a lonely night
I'll come to you and keep you safe and warm
There no storm my love

( repeat 1 )

La..la..la..la...la..la..la...

You're my everything
the sunshine above you make the blue bird sing
The star that twinkle way up in the sky
Tell me I'm in love

When I kiss you lips
I feel the roaring thunder to my finger tip
Deep within I'm in love

You're my everything
And nothing really matter
You 're my everything
To see you in the morning with those big brown eye

You're my



by ~syi~

KehIDupAn

by ~syi~

hari ni da mule keje..sgt boring...sebab mood raye masih di ranking pertame..apepun..aku nak ucapkan selamat hari raye aidil fitri maaf zahir dan batin..

kepada member blogging..minta maaf kalu terase ke..ape ke..harap dihalalkan segalanye k...

hari ni tempat keje sunyi n lengang..maybe bebudak nih masih dlm mood g beraye umah jiran..aku duk ngadap laptop sambil main game kat facebook..syok gak game nih..kire pengganti bosanla..

x tau nak create ape gik..gambar raye x sempat nak amik..penuh dengan video je..huhuhu..

nanti mood da ok..kiter citer pasal raye plak k..apepun...smile always...hehehe



by ~syi~

Jumaat, September 18, 2009

tag Curik..hahaha...

by ~syi~

Starting time:
1458..

Current song:
lagu hari raye laaa...

Name:
syi

Sisters:
kaklang ababs....hahaha

Brothers:
abijam n abiyen..

Shoe size:
8 or 9..(besar ek..lantakla kaki aku..huhuhu)

Height:
164 cm..tinggi oklaa..

Weight:
0 kg haha (my biggest secret maa)

Where do you live:
melaka yg best

Have you ever been on a plane:
Not yet

Swam in the ocean:
x tau berenang la..menyanyi tau la..hahahaha

Fallen asleep at school:
pernah la..sape x pernah makne die tipu..x de perasaan..huh!

Fell off your chair:
hahaha..mase prep form 1..malu2 kucing..biasela..junior time tuh..

Sat by the phone all night waiting for someone to call:
en tunang la..huhuhu

Saved e-mails:
save la..!

What is your room like:
katil yg sgt best...ngan bantal peluk..waa syoknye...

What’s right beside you:
bantal panjang untuk peluk...fuh..

What is the last thing you ate:
spicy chicken mcdeluxe..mlm tadi..sahur minum air je..sgt2 ngantuk..huhuhu

Ever had...Chicken pox?:
pernah..mase sekolah rendah..nasib mase kecik..kate org..sekali je kene dlm hidup..betul ke???

Sore throat:
kekadangla...

Broken nose:
hohoho..nope..

Do you believe in love at first sight:
maybe...

Like picnics:
tengok tempat..kalu camping..sorrylaaa...

Who was/were...The last person you danced with:
with..bantal peluk..bleh gitu!!

Last made you smile:
bace blog empunyer tag nih..hahaha..aku curik...


Today did you...Talk to someone you like:
Don hav crush on sum1..

Get sick:
selalu gak..hm..ntahla..

Talk to an ex:
entah la...

Miss someone:
of coz..en tunang..huhuhu..asyik g pasar je beli barang raye..konfius nih..pose ke x..rajin semacam je..huhuhu

Who do you really hate:
org yg mengutuk aku..nak bunuh je...mcm diri tuh hebat sgt!

Do you like your hand-writing:
x langsung..apesal ntah...

Are your toe nails painted:
Tidak..

Whose bed other than yours would you rather sleep in:
katil amie...hahaha..bleh ke??

Are you a friendly person:
yes i am..aku rase la..peramah la katekan...hehehehe

Do you have any pets:
xde langsung...x suke ngan haiwan..takuuutt..

Do you sleep with the TV on:
x pernah gik..kalu rase sipi2 ngantuk...terus msuk bilik..then, membace..comfirm ngantuk..hahaha..thats my strategy..

What are you doing right now:
dengar lagu raye..mood raye da terlebih ni..

Can you handle the truth:
i hope so...

Are you closer to your mother or father:
luv my mum very much..ayah x merase..sebab he passed away since umur aku 7 tahun gik..huhuhuu

Do you eat healthy:
hahahaha..tengok badan la...

Do you still have pictures of you & your ex:
xdo...

If you’re having a bad day, who are you most likely to go to:
sing..nyanyi..nyanyi..n nyanyi sendiri untuk riangkan hati...huhuhu

Are you loud or quiet most of the time:
loud la..suke borak oi...

Are you confident:
confident dgn perkare yg da biase buat la...

5 things I was doing 10 years ago:
1. g sekolah rendah naik basikal
2. UPSR
3. slalu gaduh ngan kaklang..hahaha
4. g ngaji..mak yg ajar...
5. mls g sekolah..buat2 demam..huhuhu

5 things I would do if I were a billionaire:
1. bwk family jenjalan..ckp je g mane..fuh..best2...
2. beli kete...n umah yg best...
3. masuk saham dgn syarikat besar
4. berbelanje dengan rakus..almaklumla..duit ngah byk...
5. bukak syarikat..jadi CEO yg best..bleh..?

5 of my bad habits:
1. x pandai manage duit
2. ape yg nak..mesti dapat...
3. suke mkn fast food...
4. kene buat keje mase tuh rase mcm mls jee..
5. Tak suka basuh pinggan..waaa...

3 places I've lived/living:
1. melaka best
2. JB
3. n.sembilan..

aku nak tag org suruh buat gak..
k.thalha..
miss ziziey..
seniey..
jgn mara ye..sesaje je bagi mengisi mane yg kosong kat blog tuh..huhuhu..kurang2kan bersawang k..kepada sesape nk buat..silelah...



by ~syi~

Sabtu, September 05, 2009

RahSiE...

by ~syi

salam sume..post yg bakal aku coretkan..hanyelah suke-suke kerana ingin mengisi keboringan yg telah menebal..apepun..let's enjoy....apepun..jgn percaye bende alah ni..kekadang mmg x betul pun...apepun percayela pada TAKDIR ILAHI..

rahsia tarikh lahir..

  • 29....sabar serta pandai menguasai diri adalah ciri khas bagi insan yg lahir pada tarikh ini. Tapi jgn cube permainkannye, die akan mengamuk sehebatnye. Insan lahir tarikh ini bijaksana dan bertanggungjawab. Sifat jujur dan ramahnye adalah modal utama dalm bergaul. tapi dari segi percintaan, die merupakan pasangan yg susah di mengertikan.
rahsia mata wanita
  • disebabkan mate aku kecik...jadi...inilah hasilnye...peramah, byk ckp, kurang pertimbangan..bersikap periang..tapi bile marah..lambat sejuknye...bile bercinta suke tukar pasangan..(hm..ni salah ni..aku sgtlah setia dlm bercinta)..boleh bahagia sekiranya penuhi kehendak duniawi dan syahwatnye..(ha???no komen la..)
rahsia bulan kelahiran..
  • MEI...kekerasan hati dan degil..kuat semangat dan bermotivasi tinggi..pemikiran yg tajam..mudah marah apabila tidak dikawal..pandai menarik hati org lain dan menarik perhatian..perasaan yg amat mendalam..cantik dr segi mental dan fizikal..tidak perlu di motivasikan..tetap pendirian tetapi mudah dipengaruhio oleh org lain..mudah dipujuk..bersikap sistematik(otak kiri)..suke berangan..kuat daya firasat memahami apa yg terlintas di hati org lain tanpa diberitahu..bahagian telingan dan leher mudah di serang penyakit...daya khayalan yg tinggi..pemikiran yg tajam...pandai berdebat..fizikal yg baik...kelemahan sistem pernafasan..suke sastera,seni,muzik serta melancong..tidak berape suke duduk di rumah..tidak boleh duduk diam...tidak punye ramai anak..rajin dan bersemangat tinggi...
rahsia kiraan tarikh lahir..29 mei 1987...jadi 29+5+1987=2021..pastu..2+0+2+1=5
  • 5..adalah perintis...secara semulajadi mereka mempunyai sikap ingin tahu dan suke mengambil risiko serta sangat bersemangat(enthusiasm)...mereka perlukan kepelbagaian dan tidak suke di sekat...dunia ini adalah sekolah mereka, mereka memerhatikan setiap peluang untuk mempelajari sesuatu daripada setiap situasi yg ditempuhi..persoalan yg bermain di fikiran mereka tidak pernah terhenti...golongan ini dinasihatkan untuk melihat sesuatu dengan teliti dan mendapat semua fakta yg diperlukan sebelum membuat kesimpulan...

Golongan terkenal yang mempunyai nombor lahir 5: Abraham Lincoln, Chorlotte Bronte, Jessica Walter, Vincent Van Goh, Bette Midler, Helen Kellar dan Mark Hamil.


rahsia wanita...aku anak keempat jadi penentuan unsurnye adalah ANGIN..
  • ANGIN...angin meredakan kehangatan, menjadi sumber tenaga. Wanita yg berunsurkan angin mempunyai sifat lemah lembuut dan menyenangkan suami...
rahsia warne kegemaran..HITAM..
  • HITAM...suke menyendiri..prihatin...kuat menghadapi dugaan hidup..tidak mudah dipengaruhi...kuat berfikir...setia pada pasangan..baik hati tetapi cepat tersinggung...

by ~syi~

Ahad, Ogos 30, 2009

TaG DaRi k.ThalHa...

salam..semua...nak say sorry kat k.thalha..sebab lmbat buat tag ni..sorry ye kak...busy lorr..apepun...saye akan cube..hehehehehe

1) Apakah perasaan anda?



erm..setakat ni aku happy dengan ape yg berlaku dlm life aku...bersyukur sgt2...biasela..hidup ni ibarat roda..ader mase kite di atas..ader mase kite kat bawah..jadi aku terime je..sebab di sebalik kejadian yg berlaku..pasti ade hikmah..


2) Saye hendak makan....

hurm..kalu nak ikutkan selera aku ni sgtla besar..hehehehe..cume setakat hari ni la..aku teringin skali mkn dekat..



ye..restoran yg mewah2...hm..bile la agaknye kan..sekali pun cukupla...hihihii...

3) saya tidak suka...


org yang bermuka talam nih..depan kite sgtla baik..blakang kite...mengumpat...pleasela...org mcm ni mmg susah nak hidup..siyes..aku mmg sgt anti..kalu x suke..direct je ngan aku...bukan aku terajang ko pun..paling kurang pun kene penampar sulung je..hehehehe...

4) impian saye...


perkahwinan bersame en tunang..moga ape yg dirancang berjalan dengan lancar..amin..ya allah..



semoga kehidupan yang kekal bahagia hingga akhir hayat....

balas jasa mak ayah...'upgrade' kan kehidupan sekarang....heehehehehe..


5) binatang yang saye x suke....

sorry...aku mmg takut ngan binatang..siyes...huhuhuhu....xkire same ade binatang itu sebesar dinasour mahupun sekecil anak cicak sekalipun...

huhuhu..sgt takut...huhuhuhu

6) Harapan saye....



moga saye akan menjadi muslimah yg sejati..yang sentiase berpegang teguh dengan keimanan..yang sentiase bersyukur di atas limpah kurniaNya..amin...

7) jika mase boleh putar...

aku nak sgt kuruskan badan..maksudnye nak badan yg dulu..hurm..ape nak buat..nasi sudah menjadi bubur..apepun..aku tetap bersyukur sebab mempunyai kesihatan yang sempurna..amin...

tapi aku x nak la kurus mcm ni..


cukupla sekadar kurus begini..hehehehe



8) Hp saye adalah...



aku pakai hp murah je..cukup msj n truetone serta calling2 ok la...


9) Saye pernah bercinta sebanyak...



sekali je..hehehehe..harap ni lah cinta pertama dan terakhir..yg lain tuh sume..cinta buang mase namenye....hehehehe


10) saya suke pada..



ye..aku suke pada kedamaian n ketenangan hidup..tanpa sebarang masalah yang melanda..


11) kawan-kawan yang saye ade...

aku ramai kawan..sebab aku suke berkawan..

especially kawan yg aku sayangi..
norfadillah mohd arshad, nur syafiqa khairudin, juli fahana sanundin...

kelas dup 6b politeknik johor bahru

kengkawan seperjuangan pusat jalur lebar komuniti...

n semua yg mengenali diri ini...




11) Penah dikhianati?

erm..pernah..tapi mase sekolah..i dont care about it..sebab mase tuh memasing x matang gik..hehehehe





12) Apa yang anda mahu lakukan pada orang yang khianati anda..




hurm ok la ni kan..x pun tunggu jela hukuman dari tuhan..


13) Senaraikan 8 org..

dengan ini..silekan...

kamu..
kamu..
awak..
awak..
anta..
you..
kau..
n sesape saje..ok..

Sabtu, Ogos 29, 2009

TaG..MaRi MengE'TAG' oRg..hahahahaha

by ~syi~

7 ciri lelaki idaman anda :-

hurm..7 lelaki idaman ye...

1. of coz beriman...perkataan ni mmg x lekang dari bibir-bibir kaum hawa yg ingin berumah tangga.. (termasuk aku la tuh..hahahaha...)

2. umur yg jauh beza dari aku..(alhamdulillah da tercapai..hehehe..)..hm..ni pun mmg salah satu ciri yang aku sgt2 impikan..sebab ape?ntahla..aku pun x tau knape..kawan2 aku pun tertanye2...cume ape yg aku bleh bagitau..why aku impikan insan2 seperti ini..maybe first... sebab matang kot...lagipun aku rase ikut tradisi la..sebab mak aku beza umur 10 tahun ngan arwah ayah aku dulu...pakman aku pun beza 10 tahun ngan wife die...so, x bleh nak lari la...hahahahha...

3. cool...fuh..ni lagi x tahn..aku mmg suke sgt lelaki yg cool je...ader masalah melanda..muke tetap rileks je...tetapi adekah tunang saye juga cool????...hm...maybe..or...pandai2la sambung ayat sendirik...hahahahaha

4. penyabar...mmg sgt susah nak cari lelaki yg penyabar skrang...tapi kalu dapat..itu bonus yg tuhan bagi pada kite...amin...

5. rajin...oklah tuh..x kan nak cari suami yg tido doplohpat jam kan...abis x mkn anak bini...siapa yg susah...tutututututut....hehehehehe

6. badan sasa...wowowowo.jgn salah fhm ok..maksud aku..cukupla sekadar sedap2 badan..hehehehe..(jgn pikir lain ye kawan2)..biar gemuk jgn kurus keding..sebab aku pun diantara kategori yg 'rendang'...so bagi aku sesuai la..ukur baju badan sendiri k....ciiittttttt

7. lelaki yg berwajah manis..waa..sukeeeenye tengok muke die.....


7 lelaki yang pernah anda minati sepanjang hidup :-

hahaha..soklan yg x bleh blah..sgt2 la mmg x bleh blah...blah..n blah...hahahahaha

1. aku minat classmate aku..
since aku darjah 3-6..aku mmg minat ngan die..g sekolah sgt2la semangat..siap x sabar nak g sekolah...huhuhuhu..poyo je kan...

2. azlan..budak form 6...
mase ni aku da form 2 da..wah..minatnye ngan mamat ni,..sebab ape..muke die sweet sgt...aku dulu pengawas n abg ni pun pengawas...so..aku pun jual minyak la..hahahaha..ntah ape2 je kan...abg ni tau aku minat die n kiteorg slalu calling2 gak..duk asrama dedulu..jadi tetiap petang g public gayut kononnye...hm..sekarang x tau la mane pegi...teringin jugak jupe..camne lah muke die..adekah sweet seperti dulu??

3. my cousin...
terkejut???..tapi inilah hakikatnye...tersangat cool n smart..(bagi aku la..)baik budi pekerti..slalu jadik imam..wa..syahdu sgt tengok die..sebab da terlalu minat..setiap kali balik kg or kiteorg berjumpe..air mate mesti keluar..bagi aku..betape ikhlas aku menyukai die...sgt2 suke..perasaan itu hadir dengan sendiri..nak lontar jauh2..mmg x mampu....lastly...keluar ngan die berdua..and then luahkan..ha..ambikkk kau..sebab da x leh nak tampung da perasaan ni....mcm biase...cool je muke...(mase ni rase sakit hati tengok ke'cool'an die..huh)....tapi saye tau xde jodoh ngan die..sebab nanti zuriat x berkembang..hahahaha...sekarang bile jupe da ok..sebab da ader en tunang..hahahaha..i luv u abg..

4. kawan praktikal...
fuh....mase ni aku da masuk politeknik n tgh praktikal kat MITC Melaka...mase nih member tu pun praktikal gak kat situ..ye..kami mmg sgt rapat...kemane saje berdua..mase ni aku rase dielah insan yg menceriakan hidup aku..walaupun mase tu aku tau die ader makwe..tapi ntahla..perasaan ni..susah nak ckp..dan aku tau diepun ader perasaan same dgn ape yg aku rase...tapi ce2pat kami tersedar sebab die da berpunye..hehehe......dan aku..still single n available...hehehehehe

5. en tunang a.k.a cinta pertama dan terakhir...
en hadzmi bin hashim...my soulmate..sebab die ader dlm ciri2 insan yg aku cari...umur???yup..mmg jauh ngan aku..14 years beza umur aku ngan die..dan aku dapat rase kemanisan bercinta...terima kasih ya allah...pertemukan aku dgn die...cerita cinta kami sgt simple..nanti ader mase aku story k...terase sgt disayangi..kelakar je time ngurat dulu...hahahaha...apepun 'cintailah org yg menyintai kite'...'sayangilah org yg menyayangi kite...daripada kite menyayangi org yg belum tentu sayang pada kite...'...kemanisan dan kenikmatan jauh tersemat di hati...oleh itu..kawan2..doakan lah saye semoga kami sentiase bahagia hingga akhir hayat..i/allah..kami akan di satukan hujung bulan 12 nanti...amin...

6..alamak..da xdela...sebab aku susah nak suke pade org...heheehehehe...cukup2la ok..


7 perasaan sekiranya keluar dengan seseorang yang anda minati :-

1.wah.. sgt2 Excited...
2.muke rase malu2..dalm erti kate lain..JOBO..hahahaha
3.berdebar2...ya allah...jantung berdegup dgn laju..
4.bibir menggigil..la..camne nak borak ni..aisehmannn...
5.x tentu arah.....pandang sana x kene..pandang sini x kena...last2..tunduk je...auuuw..sopanla sgt..hahahaha
6. xde selera..hahahaha..padahal malu konon nak mkn..cittt..menci nyeeee...
7. tapi kebiasaanye..perasaan ni akan muncul pada permulaan 'cerita cinta'..bila da lame..akan jadi seperti sediakala...normal..n harmoni..yeehaaa...



7 tempat istimewa yang ingin dilawati bersama pasangan anda :-

1.menunaikan fadhu haji sesame..doakan kami murah rezeki ye...
2. bandung...sebab barang kat sane sgt2 murah..jadi mesti best shopping...
3.bercuti menaiki kapal mewah...seronok sgt bile dapat feel mcm ni kan..ala2 titanic gitu...
4. disneyland..nak main n jerit puas2 kat sane...
5. paris...percutian yg sgt romantis n sweet sgt....
6. rumah dimane mak n adik beradik saye berkumpul..hahahaha..bleh gitu...
7. kubur ayah saye...alfatihah...


7 barangan/sesuatu yang istimewa yang mungkin akan anda hadiahkan pada pasangan anda :-

1. jam tangan..sebab aku suke sgt jam tangan..bleh x macam tuh...
2.baju aku..hahaha..sebab dari dulu dia mintak..sampai skrg aku x bagi lagi...tunggu kawen ja la abg..hehehehe..
3. minyak wangi kesukaan die...
4. kasut..sebab die suke pakai kasut g memane..even g tempat yg jauh 4km je..hahahahaa
5. cincin...aku suke tengok lelaki pakai cincin..ntah kenape ntah...
6. gambar aku..hahahaha..sebab nak suruh die letak je gambar aku dlm dompet...
7. set karaoke..sebab kami suke sgt pergi karaoke...


..7 tajuk lagu yang akan anda nyanyikan untuk pasangan anda :-

1. Hadapi dengan senyuman..lagu favourite aku..
2.happy ending..ni pun aku suke gak...
3.jangan pisahkan..sebab kalu g karaoke..lagu ni wajib kami nyanyi..hahahaha
4. biar bulan berbicara..sebab first time g karoke ngan die..die nyanyi lagu ni..wa..meruntun kalbu aku mase nih..wawawa..
5. you're my everything..
6. kenangan terindah..
7. i love you..


Tag 7 rakan yang mahu mereka buat perihal mereka ini :-
hurm..hurm..especially for...
kak thalha..
misz seniey..
kamu..
awak...
kau...
sape suruh bace..jadi ko kene..
ko lagik...n anybody rase nak jawab k..

by ~syi~

Sabtu, Julai 18, 2009

salam...berita baik untuk sume...

by ~syi~

salam korang..dah lame rasenye aku x update bende alah nih kan...yela..lately nih..aku busy..pe2 pun..

ade satu perkare yg aku nak kongsi bersame...

korang try klik www.myspacetunai.com/syahirah

insyaalllah..berhasil...


by ~syi~

Selasa, Jun 30, 2009

~reNunGan BerSamA~

by ~syi~

Untuk Renungan Bersama.....

Pesanan kepada mahasiswa

SEJUMLAH 128,295 tempat untuk kemasukan pelajar ke institusi pengajian tinggi awam (IPTA), politeknik dan kolej komuniti bagi sesi Julai 2009 ditawarkan oleh Kementerian Pengajian Tinggi. Jumlah tersebut bersamaan dengan 32 peratus daripada sejumlah 400,996 permohonan bagi mengikuti pengajian peringkat ijazah sarjana muda, program diploma dan sijil.

Ini bermakna 68 peratus atau 272,701 calon yang gagal mendapat tempat perlu mencari alternatif lain seperti kolej swasta atau mencuba nasib mencari pekerjaan.

Lazimnya dalam saat begini, ibu bapa adalah orang yang paling sibuk menguruskan persiapan anak-anak untuk mendaftar di universiti. Tiada kata yang boleh digambarkan mengenai betapa gembiranya mereka apabila mendapat surat tawaran kemasukan anak ke universiti. Kalau boleh mahu dicanangkan ke seluruh kampung atau daerah.

Begitulah gambaran perasaan gembira ibu bapa. Mereka sanggup bergolok-gadai malah sanggup menyewa kereta untuk menghantar anak-anak ke universiti.

Kebiasaannya di kampung-kampung atau di mana sahaja, ada diadakan juga majlis kesyukuran dan sembahyang hajat untuk menzahirkan kesyukuran. Namun dalam kegembiraan tersebut, kami sekadar ingin mengingatkan bakal mahasiswa di menara gading.

Sebagai bakal mahasiswa dan seorang anak, anda pastinya memikul tanggungjawab yang besar. Satu perkara yang perlu selalu bermain dikotak fikiran anda ialah mengimbangi antara matlamat diri, tanggungjawab dan amanah keluarga.

Antara perkara yang perlu diberi perhatian apabila secara rasminya menjadi warga kampus yang akan dipanggil siswa dan siswi universiti ialah seperti berikut.

Utamakan cita-cita bukannya cinta

Walaupun cinta itu akan hadir dalam setiap diri manusia terutama golongan remaja, namun anda perlu ingat, apa yang perlu diutamakan. Jika kita mencapai cita-cita dengan kejayaan nescaya cinta juga akan dinikmati dalam masa yang sama atau bakal datang kepada anda.

Jangan kerana terlalu asyik berjumpa 'rakan baru', kita menjadi 'kelabu mata' sehingga lupa cita-cita yang menjadi matlamat asal.

Hapuskan sindrom backbenchers club

Satu sindrom yang menular di kalangan sebahagian pelajar universiti ialah berlumba-lumba datang awal ke kelas. Tetapi bukan untuk duduk di barisan depan sebaliknya berebut-rebut mengisi kerusi di belakang.

Jika anda ingin menumpukan perhatian kepada syarahan, rebutlah kesempatan untuk mengisi ruang di depan kerana penyampaian pensyarah akan dapat dicerap dengan lebih jelas dan tepat jika anda berada lebih hampir dengan beliau.

Jauhi perangai musang, siang mengantuk malam berjaga

Satu tabiat yang agak biasa di kalangan pelajar adalah bersembang dengan rakan-rakan sehingga lewat malam. Tidak cukup dengan itu terdapat juga segelintir yang menyambung tugas untuk 'berperang' atau 'mengatur strategi' dengan bermain permainan komputer.

Akibatnya pasti ada yang terbabas untuk mengikuti kelas di waktu pagi dan ada juga yang "mengangguk-angguk" ketika di dalam kelas. Bukan kerana faham apa yang diajar tetapi mengantuk.

Antara resipi kejayaan seseorang pelajar universiti adalah mereka yang dapat mengikuti setiap syarahan dengan baik dan juga dapat memberi tumpuan ketika di dalam kelas. Kajian menunjukkan pelajar yang berjaga malam gagal mendapat keputusan CGPA yang tinggi.

Sentiasa menjadi rider bukannya passenger

Satu fenomena sejak dulu lagi ialah setiap kali tugasan diberi untuk dibuat pembentangan dan laporan pasti ada yang mengelak. Ramai yang mahu mengambil jawatan sebagai 'penumpang'.

Sebagai mahasiswa alaf baru, fenomena ini perlu diubah kerana seseorang yang berjaya, berkarisma, berketerampilan adalah terdiri dari golongan mahasiswa yang sentiasa menjadi pemimpin atau rider dan bukannya passenger.

Untuk menjadi pemimpin yang hebat di masa depan kita mesti mempunyai ciri-ciri kepimpinan yang tinggi dan universiti adalah platform yang terbaik untuk mengasah kilauan bakat untuk membuktikan anda adalah pemimpin masa depan.

Bina hubungan positif dengan pensyarah dan rakan-rakan

Jika kita membaca dan mengkaji antara resipi kecemerlangan seseorang pelajar ialah sentiasa berbincang dengan rakan sekelas melalui kumpulan belajar. Sebaik-baiknya tidak melebihi lima orang.

Selain daripada itu perbincangan dengan pensyarah juga akan membantu kejayaan kerana pensyarah itulah yang akan memeriksa kertas jawapan peperiksaan.

Oleh itu penting untuk mengetahui dan menyelidik tentang kehendak sesuatu soalan serta cara menjawab. Anda tidak boleh menyusuri kampus seorang diri untuk berjaya sebaliknya perlu berbincang dengan rakan dan pensyarah.

Setelah menjalani kehidupan di kampus nanti jangan lupa sekali-sekala bertanya khabar ayah dan ibu. Jangan hanya menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) sekadar untuk meminta bantuan tambahan apabila poket hampir kosong. Sedikit pesanan di atas sekadar mengingatkan bakal mahasiswa agar anda tidak 'menghadiri konvokesyen' lebih awal daripada rakan-rakan seperti buah yang gugur sebelum waktunya.

Mengikut statistik, sejumlah 4,800 daripada jumlah kemasukan pelajar setiap tahun gagal menamatkan pengajian atau diberhentikan daripada IPTA sepanjang tempoh 2005 hingga 2008. Walaupun jumlah tersebut dianggap sedikit tetapi ia masih merupakan satu amaran yang jelas kepada anda semua bahawa ramai yang berkorban dan bergantung harap untuk memastikan kejayaan anda terutama ayah dan ibu, saudara-mara dan sahabat-handai.

Kegagalan anda juga merupakan satu kerugian yang besar kepada diri sendiri, keluarga, masyarakat dan negara. Walaupun negara menghadapi krisis ekonomi namun kerajaan terus komited daripada segi penyediaan bantuan kewangan apabila sejumlah RM3 bilion diperuntukan menerusi Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional.

Namun begitu, kita percaya dalam diri setiap bakal mahasiswa tidak terlintas akan istilah kegagalan. Bagaimanapun, sedikit kealpaan dan kelalaian akan menghanyutkan anda ke arus kekecewaan.

Seseorang pelajar yang menerima tawaran untuk melanjutkan pengajian di IPTA perlu bermuhasabah diri. Anda perlu menganggap bahawa tawaran tersebut biarpun mungkin bukan pilihan utama tetapi adalah peluang keemasan yang datang sekali seumur hidup.

Oleh kerana masih ramai yang gagal mendapat tempat, hargailah peluang tersebut dengan sebaik mungkin untuk mengangkat taraf hidup diri dan keluarga. Anda perlu sedar akan peranan dan tanggungjawab yang perlu dilaksanakan. Untuk berjaya anda perlu bersedia untuk berkorban, menetapkan matlamat hidup yang jelas, pandai mengurus masa dan pandai membawa diri.

Ibarat pepatah Melayu "adat periuk berkerak, adat lesung berdedak". Untuk berjaya juga pelajar IPTA perlu tabah dan rajin. Jadilah sebagai seorang graduan nanti yang "dicampak ke laut menjadi pulau, dicampak ke darat menjadi pepohon yang merendang dan dicampak ke angkasa menjadi bintang yang menyinar". Sekalung tahniah buat yang berjaya!

KEDUA-DUA PENULIS ialah pensyarah dan Pensyarah Kanan, Fakulti Pengurusan Perniagaan, Universiti Teknologi Mara, Perlis.





by ~syi~

Jumaat, Jun 19, 2009

~KenAnGan a.k.a.MemOriEs~

by ~syi~

x de pe pun..cume rase mcm nak upload gambar mase dulu2..hehehehe...jadi tengok je la ek...

1) ni gambar kenangan mase pegi persada johor bahru..x silap aku...ni assgment kiterog untuk subject marketing..payahnye..nak cari survey..last2..kiteorg buat sendiri..x tanyer pun pelanggan-pelanggan tuh..segan..hahahaha..

sempat lagi..padahal depan nih jln besar..huhuhu
+
byk bendera kan....

ni ntah kat mane ntah..x ingat aku..


sempat lagi tuh....


ni plak..ader seminar kat persada jb...terpakse lah pegi..laki 2 org tuh..budak kelas aku..ni saje je gimik..hehehehhe


kalu da minat bergambar la kan..kat memane mesti punye laa..

2 ekor kumbang...tapi sgt baik..hahahaha..(bangga lah tu..aku puji...cit!!)

sedap makanan yg disediakan..huhuhu

erm..no komenla gambar ni..hehehehe









by ~syi~

~keNangaN teRInDah~

by ~syi~

hm...masa pantas berlalu...nape ek..bile da masuk zaman keje nih..rase mcm nak blaja jer balik..bile zaman blajar..beriya-iya nak keje..kekadang bile pikir balik..kelakar je..manusia..x pernah puas dgn ape yg mereka ader..(aku ke????bukan aku...hahahahaha)

anyway tetibe jerk teringat kengkawan kelas..huhuhu...seronok..member kelas sume sporting..kekadang kalu tension sgt study..kiteorg pakat reramai g main bowling, karaoke..pastu lepak kat danga sampai kul 3 pagi..hahahaha..mmg kelakar zaman ni..dan inilah paling byk kenangan yang dibina..kenangan manis dan pahit..budak kelas aku nih mmg suke berpakat..kekadang kalu x berape ngam ngan lecturer sorang nih..semua berpakat..buat bodoh jerk time ngajar...isshh..x baik betul kiteorg nih kan..kalu bebudak junior..gaya ala gedik tuh..sorang budak kelas x suke..sume x suke..hahaha..ntah ape-ape je bebudak nih..tapi kiteorg xdela jahat sgt..memasing buat bodoh jerk la..

tapi tula..kenangan..dapatla..member bwk keta sem last tuh..fuh..langkah panjang la aku n the geng..hehehhehehe..gaduh???ala biase lah tuh kan..sedangkan lidah lagi tergigit..apatah lagi kengkawan kan...tapi kiteorg settle care baik..sebab dlm perasaan masing2..ingin menjaga ukhwah ni sampai ke anak cucu..ye..kiteorg berjanji akan buat reunion 2013..i/allah..x kisahla mase tuh..sume da kawen ke..bertunang ke..janji kene hadir...kepada kengkawan...miss korang semua...friends forever n ever....

'AS WE GO ON...
WE REMEMBER..
ALL THE TIMES WE...
HAD TOGETHER..
AND AS OUR LIFE CHANGE..
COME WHATEVER...
WE WILL STILL BE.....FRIENDS FOREVER...~


ni aku buat..hahaha...aku edit sendiri n bagi siap dlm frame..hikhikhik....nape gambar syi, dil, pik, ju saiz berbeza dari yg lain.....?jawapannye..pertame..syi tuh..sebab dah tentu aku yg buat..yang lagi 3 org tuh..sebab kiteorg mmg kawan yang terbaik..duk umah sewa pun 4 org je..jadik..kiteorg berempat nih mmg da x leh berpisah..duk dlm kelas n ape jua program..kami mmg xkan berpisah..huhuhu..ok..clear kengkawan....hehehehe





hm..yg ni plak..same gak ngan jawapan yg atas...cume yg ni dil buat...

nilah..member kelas aku...jurusan DIPLOMA PENGURUSAN PELANCONGAN..BATCH JUL 05 HINGGA JAN 08...


by ~syi~

Selasa, Jun 16, 2009

~BorINg~

by ~syi~


hm...x tau la nape...boringggg nyeeeeeeee.....



See full size image












by ~syi~

Isnin, Jun 15, 2009

~jeNjaLan~

by ~syi~

..nak dijadikan citer..semalam 14/6/2009...lepas abis kursus dalam pukul 6.00 petang tuh..aku ngan amie g le seremban..bukan pe..sesaje jenjalan..hehehehe...kiteorg terus gerak ke City Park..tempat tuh mmg cantik waktu petang...ramai family yg dtg bawak anak2 dieorg..aku g sane pun sebab mak,k.lang ngan abijam ader sane..bawak wafi jenjalan..cian wafi..demam..and then aku g la kat satu restoran nih..nama die x silap aku R&K kot..name restoran tuh panjang...tapi aku ingat perkataan tuh je..ok la kan..dari x ingat langsung...uniknye restoran nih..ialah..dieorg menggunakan barang-barang antik..contoh..korang ingat x mesin jahit yg lelame tuh..die kan berfungsi guna kaki kan..ha yg tulah jadi meja mkn..antikkan...aku sempat gak snap...tapi x taula..clear ke x..sebab aku zoom...meja yg aku duduk tuh bende alah tuh xde..da patah agaknye...

see..korang nampak x...antikkan...


erm..ni lagi....

x byk sgt..aku x sempat nak snap gambar..kiteorg terkejar-kejar nak balik umah melaka plak...anyway aku sempat la order makan..masakan kat restoran nih okla...tapi x abis makan...huhuhu..x taula apesal...frust aku...huhuhu..ni sajian yg aku order utk makan plak..



sate ni okla..tapi kecik...satu 60 sen..mahal skit..hehehe

ni air jus die..seedap...carrot susu for amie...aku jus apple tuh...

ni nasik goreng paprik pedas yg diorder oleh amie..bleh tahan la rase die...

..dan yang ini aku punyer..mee goreng mamak pedas..mmg pedas....hohohohoho..

by ~syi~

KuRSuS KahWiN..

hm..terasa sgt penat..sebab hujung minggu nih..sangat padat dengan aktiviti...actually aku g kursus kawen sebenarnye..hari sabtu ngan ahad..dari pukul 8.00 pagi hingga 5.30 petang..huhuhu....nak tunggu dapat sijil..sgtla jenuh..ngantuk satu hal..ader penceramah yg best tuh..okla..segar skit bijik mate..ader plak penceramah yg syok sendiri..adooyai!!!time ni mate da x bleh blah da..nasib baik aku ader bawak gula..bayangkan satu hari suntuk aku g ngadap penceramah2 tuh..sebab dengan satu misi iaitu...SIJIL KAHWIN!!hehehehehe...alhamdulillah..berkat kesabaran yg ader dalam diri aku nih..akhirnye..aku peroleh sijil nih..apepun..terima kasih kepada pihak penganjur...kalu x de dieorg nih..x dptla aku nak kawen..(huhuuhu..gatal bunyiknyee..)...terima kasih kepada kepada para penceramah yg sudi bagi ceramah kat kiteorg..kepada kawan-kawan yang hadir..tahniah untuk semua...


akhirnyeee...da dapat sijil da...hehehee

huhuhu...

dewan kursus..
reramai tgh mkn tengahari...
ni ari ahad....
ni plak ari sabtu...huhuhuhu...sebelah..sepupu aku..munirah..nak gak ikut..huhuhu

Khamis, Jun 11, 2009

taG..TaG..~.KekASih HAti~

1) nama kekasih anda..
..kekasih???..hm..ok..name die Hadzmi binHashim..


2) umur kekasih....
..actually umur die tututut...hehehe..die memang agak berumur dari aku...hehehe..aku bersyukur sgt sebab tuhan temukan aku ngan die..salah satu kriteria jodoh aku ialah..faktor umur yg jauh dari aku..akhirnyee..alhamdulillah...


3) insiden pertemuan
..hm..hahahah..ni ape punye soalan nih..apepun aku jawab ekh..hurm..ader satu hari tuh..amie ni kire kwn abg ipar aku...pastu abg ipar aku singgah jap kat umah aku..mase tuh x silap aku, abg arin(abg ipar) nak amik baju..amie ni pun singgah la...berborak ngan mak aku..ok lah..borak punyer borak..diepun balik...mak aku yg sgt aku sayangi ni plak, g ckp ngan a.arin yg amie ni peramah..mak aku suke borak ngan die la..hormat org tua la..ape la...bla..bla.....n mak aku ingat die da kawen..hahahaha..(yela faktor umur da meningkat...hehehehe)..rupenye..belum kawen gik..huhuhuhu..
seterusnye....a.arin aku ni plak g bitau ngan amie..hm apelagi..kembang kuncup la dpt pujian dari mak aku...

pertemuan seterusnye..x dirancang..umah aku ni kire dekat ngan empangan..jadik sape yg minat memancing nih..selalula dtg kat situ..so, amie nih dtg la umah aku..ha..nak dijadikan cerite..aku xde umah mase nih..g beli sarapan..wocheh...mase aku balik je umah..die plak da naik kete g empangan nak mancing...ish...dalam insiden nih mmg x jupe gik...pastu waktu tengahari plak...dieorg balik dari mancing n mkn tengahari kat umah aku...pastu aku kuar just nak amik baju kat ampaian..and aku terus masuk bilik..tu je 'watak' aku mase tuh...

aku ckp kat mak aku..mlm tuh aku mimpi kene belit ngan ular sawa...org dulu2 kate..kalu kiter mimpi ular nih..maksudnye kite nak kene pinang..tapi ntahla..2 hari selepas insiden tuh..a.arin jupe aku..die kate amie mintak no tepon..hahahaha...aku pun bagi..sebab pada mulenye..just friend kan...lelame x tau plak sampai ke tahap nih...hehehehe
tu je yg dapat aku coretkan...hahahaha....

4) kelebihan 'die' di mata anda...
....setakat ni alhamdulillah la...die terima aku seadanya..menyayangi aku..bertanggungjawab..sebab sekarang die jage parents die..lagipun die anak lelaki..so dari situ aku nampak da tanggungjawab die kat aku..org kate lebih baik kite menyayangi org yang betul2 menyayangi kite n org kate lagik bile kite bercinta dengan org yg agak berumur..die sayang kite lain...fakta tu org kate ek..bukan aku kate..apepun bergantung pada kekuatan jodoh itu sendiri...kan..kan...kalau xde jodoh..xde gak..

5) harapan..
..aku harap die akan terus menyayangi aku..terima aku seadanya..bertanggungjawab..dan aku harap kami bahagia sepanjang hayat..semoga ALLAH memberkati hubungan ini..amin..

6) gambar kekasih hati...

hm...ni okla ek..janji ader gambar kan..

7) seterusnye tag ini untuk...
..especially untuk sume org ..buat tau..and more special..for kak thalha,misz seniey,cik nana, rihanna,kak diana ishak, ziziey, zamie, and semua la ek..gud luck untuk sume org..daaaaaa

~syi~

tAg laGIk...

tag nih..baru pasan..ianya dtg dari kak thalha..sorry kak..lambat..pepun syiee xkan menghampakan akak...huhuhuhu...

1) Anda perlu printscreen wallpaper anda yang tengah guna sekarang...





ni la die...tarataraaaaaaaaaaa..hehehehe

2) Bagitau nape anda suka wallpaper anda itu..

hm...hm..sebab die simple...n..nice sangat2..lagi satu bende ni mmg da ader kat laptop ni..maybe kawan aku..k.faezah yg tukarkan kot..heheheheehe

3) Tag 10 orang...

erm..sesape yg sudi... termasuk..misz seniey, nana, zamiey, raihanna, ziziey..n sesape nak buat..dialu-alukan..good luck korang


tAG..TAG...

~syi~

1. Bekas kekasih saya adalah :
adalah..adalah.....seorang yg beza setahun dari aku je...anyway aku xde la feel sgt ngan budak tuh pun..just kawan..tapi die pulak yg ter'feel' lebih skit...skit je...hehehehe...ada satu kejadian yg sampai sekarang i hate him..really hate him..sebab mase tuh aku mmg da ader feel..tapi ader satu kejadian yg membuatkan aku rase die' x layak' untuk berada dlm hati aku..so, aku terus buang die jejauh dlm hidup aku..(kengkawan aku mesti tau..kes mlm sabtu..kat depan umah sewa..kat jln intan ** no umah **pasir gudang johor..kan..kan..hehehe)

2. Saya sedang mendengar :
suasana 'memekak' bebudak main game..dtg tempat aku nih..terus main game..agak bising..tapi tengok syok je bunyi game tuh..game tembak2 kalu xsilap aku....name die...'WALL HACK'..ntah betul ntah tidak...aku tanyer bebudak nih...ni la tajuk yg dieorg bagi....

3. Mungkin saya patut:
-berdiet dari sekarang...hehehehe...yela hujung tahun nak naik pelamin..hohohohohoho..diettt oh dietttt..susah tuh...

-belajar untuk menjadi suri rumah yg bertauliah....wocheh.....


4. Saya suka :
buat bende2 yg aku suke buat...ikut hati..kalu rase mase nih nak nyanyi..aku nyanyi la kuat2..kalu aku rase nak tengok movie...aku tengok la movie... sampai.... movie tuh tengok aku balik...hehehe..kalu rase nak tido...hm..indahnye waktu itu....huhuhuhu


5.Sahabat-sahabat baik saya :
tgh main mesej ngan pakwe die..sambil tgh gigit kuku..hahahaha(utk pik)..tgh berebut ngan adik beradik nak main game...(utk dil)..hehehe..ke tengah mengelamun dari pagi sampai petang..(utk ju)..huhuhu..sorry kawan2..just kidding!!!


6.Saya tak paham :
kenapa bos aku bagi cuti hari rabu ngan khamis...aku nak cuti ari sabtu ngan ahad..jenjalan ngan family...wawawa..aku x suke ini perkara!!!aku x suke!!!napelah bagi cuti ari yg x sepatutnyee aku cuti..arghhh tension!!!!


7.Saya kehilangan :
..disiplin diri sejak akhir2 nih..membuatkan aku sendiri tension...maybe aku kene dgr lebih byk motivasi pagi...


8.Ada yang berkata :
..aku perlu sabar dengan keadaan...argh..susah la mcm ni...asyik2 sabar je..semua manusia ade tahap kesabaran!!



9.Makna nama saya :
..syahirah..yang terkenal,termahsyur..ekekeekekek...terkenal ke aku...hahahaha..anyway aku suke name aku nih..thanks mom..


10.Cinta itu adalah :
..satu bende yg susah nak ditafsirkan..sgt2 subjektif..yg x boleh dihuraikan dgn kate2..sebab ianya melibatkan hati dan perasaan..fuh..susah aku nak bikin ayat nih...


11.Di suatu tempat, seseorang sedang :
..menunggu abg die balik dari umrah..so sekarang tgh tunggu kat klia sensorang...mesej aku suruh dtg...ha?aku ngah keje ni ok..marah nape x ikut..sebenarnye nak sgt ikut tapi komitmen keje sgt penting..huhuhu..ye ke...hehehehe..

12.Saya akan cuba :
..untuk menjadi teeerbaik di kalangan yang terbaik..wa..berwawasan aku nih..


13. Ayat SELAMANYA membawa maksud :
forever..hahahaha


14.Telefon bimbit saya :
sgt best..lantakla hp aku..mmg best..sekarang true tone lagu 'could i have this kiss forever'..betul x tajuk nih..lantakla..aku x tau..tapi yg pasti aku mmg suke lagu nih..



Layannnnnn.


15.Bila saya terjaga dari tidur :
..terus g tandas untuk buang ape yg patut..perut aku mmg dah dididik dari awal kelahiran mmg sebegitu...


16.Saya paling tak suka apabila :
..org mengata aku belakang..cukup2 x suke org sebegini..woi jgn jadik bacul..cakap belakang bergegar2..mcm die yg paling best dlm dunia..bile berdepan..pijak semut pun x mati..org mcm ni patut kene terajang ngan aku nih...


17.Pesta/Parti adalah :
..something bile sambut sgt best..hehehe..family aku slalu sambut..birthday party..hari ibu..mmg kiterog wajib sambut bende alah ni...


18.Haiwan yang paling comel yang saya pernah temui ialah :
..aku bukan pencinta haiwan..aku x suke haiwan2 nih..even kucing sekalipun...aku aku lari sejauh yg mungkin...


19.Peringkat umur yang paling menyeronokkan bagi saya ialah :
..sekarang...sebab umur lingkungan ni aku da dapat ape yg aku nak...bersyukur sgt2...

20.Hari ini :
..ari khamis...


21.Malam ini saya akan :
bukak tempat keje saye..untuk dieorg main game lagik..dan hasil pendapatan malam..akan diberikan kepada saye bulat-bulat...wawawa..syoknyeee...

22.Esok pula saya akan :
..keje lagik sebab nak kumpul duit nak kawen..huhuhuhu..statement yg x bleh blah...


23.Saya betul-betul inginkan :
handycame yg terbaruuuu..alhamdulillah..aku da daptkan da...


24.Ketika anda lihat wajah anda di hadapan cermin pagi ini :
..aku bersyukur sebab aku masih hidup dengan memiliki kesempurnaan yang dikurniakan olehNya...amin...


25.Pusat membeli-belah atau arked permainan :
ni ape bende soalan ni..aku bukannye budak2 gik..da tentu yg jawab tag nih seorg perempuan yg sgt suke akan beli belah..hahaha..ape ayat aku nih..ntah..layankan je..tapi membeli belah time kuar gaji la..kalu setakat jenjalan..maaf la..dari sakit hati x pat beli barang aku nak, better duk kat umah basuh pinggan..hahahaha


26.Makanan Barat atau Jepun :
of coz barat..jepun x masuk anak tekak aku nih..lain mcm benar masakan dieorg...


27.Bilik yang terang atau gelap :
gelap..huhuhu..suspen je kan...aktiviti tidur aku akan lebih lancar..

28.Makanan segera adalah :
..makanan fast food or maggie kot..

29.Ayat terakhir yang anda katakan pada seseorang?
'mase lambat lagi'-untuk bebudak yg tgh tunggu turn nak main game
'mak, org g dulu..salamelekum..-untuk mak aku yg tunggu kat pintu setiap kali aku tekan minyak nak g keje...
'gud night syg'-sure untuk my honey...


30.Siapa yang anda nak Tag?
..sesape je..termasuk kak thalha, misz seniey n nana....hahahahaa

have fun!!!